Regering Santhoki- Brunswijk wil versterking traditioneel gezag

Regering Santhoki- Brunswijk wil versterking traditioneel gezag

09-11-2020

De regering Santhoki-Brunswijk is voorstander van een goede wisselwerking tussen haar, het traditioneel gezag en de gemeenschappen in het binnenland van Suriname. Om deze wisselwerking te bevorderen brachten President Santhoki en Vice-President Brunswijk en enkele ministers vorige week een bezoek aan Sipaliwini. Bij dit bezoek werd Dritabiki aangedaan.

Het beleid van de regering is erop gericht het traditioneel gezag weer sterk te maken; zeker wat betreft het instituut van de granman. Dit instituut zal worden versterkt met middelen, ondersteuning, infrastructuur en logistiek. Er wordt alvast een start gemaakt met de granman der Aucaners, maar dit zal ook gelden voor de granmans van de andere stammen, zowel van de marrons als de inheemsen.

Tijdens het bezoek aan Dritabiki is e rook  een krutu gehouden. Tijdens deze krutu is de communicatie met de structuren, de uitvoering van het beleid, beheersing van de financiële crisis en aanpak van het COVID-19 en armoedevraagstuk besproken. Er is ook geluisterd naar de noden van de plaatselijke gemeenschap. De delegatie heeft tijdens het bezoek ook enkele petities in ontvangst mogen nemen.

De regering vind het belangrijk dat de binnenlandse gemeenschappen zichzelf ontwikkelen. Zij zullen zelf initiatieven moeten nemen op het gebied van ondernemerschap, toerisme, huisvlijt of de agrarische sector. De gemeenschappen zullen zichzelf moeten organiseren. Hierna kunnen zij van regeringszijde ondersteund worden vanuit het KMO-Fonds. Daarnaast zal de regering ook haar verantwoordelijkheid moeten opeisen en laten gelden in de gebieden. Dit vooral als zij grote ontwikkelingen teweeg wil brengen in deze delen van het land.