Soeki Irodikromo met staatseer begraven

Soeki Irodikromo met staatseer begraven

19-08-2020

De bekende Surinaamse kunstenaar, Soeki Irodikromo is met Staats eer begraven. De kunstenaar, legende en grootmeester, zoals hij bij velen bekend stond, overleed op dinsdag 18 augustus op 75 jarige leeftijd in Suriname. De begrafenis plechtigheid heeft vandaag in Sana Budaya plaatsgevonden.

Vivian Gordon, stafmedewerker op het Kabinet van de Vice-President tekende namens de Vice-President het condoleance register. Hij overhandigde namens de VP ook een enveloppe met inhoud aan de familie. Ook minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, de Indonesische ambassadeur en de Braziliaanse Ambassadeur hebben Soeki Irodikromo de laatste eer bewezen.

Soeki Irodikromo werd geboren op 20 juni 1045, In Paramaribo uit Surinaamse ouder. Hij heeft In Suriname zijn eerste schilderlessen gehad, waarna hij in 1960 naar Nederland vertrok om daar een volledige kunst studie te doen. In de periode na 1970 kreeg Soeki, een beurs naar Indonesië om daar ook een kunst studie te volgen. In Indonesië heeft hij zijn focus totaal gelegd op de bhatiek. Hij is de eerste die in Suriname de Bhatiek kunst introduceerde. In zijn werken is daarom ook veel van deze kunst terug te vinden. Soeki Irodikromo heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van het VHJI, Viering, Honderd Jaar Javaanse Immigratie. Ook is hij de oprichter van de Soeki Irodikromo Kunst academie. Soeki Irokdikromo  overleed op 18 augustus en is met staats eer begraven