Vice-President Brunswijk over 3 maanden Regering Santhoki-Brunswijk

Vice-President Brunswijk over 3 maanden Regering Santhoki-Brunswijk

01-11-2020

Tijdens de speciale vergadering om het beleid van regering Santokhi-Brunswijk van de afgelopen drie maanden te evalueren is gesproken over de vorderingen, maatregelen en verbeterpunten. In een briefing op 31 oktober 2020, nadat het evaluatiemoment werd afgesloten, is Vice-president Ronnie Brunswijk ingegaan op zaken die aan de orde zijn gekomen. De briefing is gehouden te Moengo Tapoe, in het district Marowijne, waar ook de uitgebreide regeringsevaluatie heeft plaatsgevonden.

Vice-president Brunswijk zegt dat de Raad van Ministers (RvM) in de afgelopen drie maanden 17 keer heeft vergaderd. De Vice-president zegt dat het resultaat daarvan is te vinden in een aantal (356) missives. Alsook in de instelling; van de presidentiële commissie grondenrechten, de presidentiële commissie grondconversie, presidentieel managementteam grote projecten, commissie ordening kleinschalige goudsector, onderraad voor armoedebestrijding, commissie voor onderzoek onregelmatigheden bij BIZA, automatische verlenging van de SZF Bazo en BZV-kaarten en financiële steun voor bus- en boothouders.

Verder heeft de regering het voor elkaar kunnen krijgen een verhoging van AOV naar 750 SRD, AKB naar 75 SRD, financiële bijstand naar 500 SRD per maand, continuering van de fiscale heffingskorting van 750 SRD per maand. Ook zijn de verschillende raden van parastatale bedrijven aangepast in het kader van een gestroomlijnd beleid.

De Vice-president zegt dat tijdens het evaluatie moment is voorgesteld dat er vooraf een betere afstemming tussen ministeries moet geschieden. Hetgeen zal voorkomen dat discussies vastlopen tijdens de RvM. “Thema vergaderingen geven betere inzichten in materie en verschaffen diepte informatie. Enkele thema’s die de komende weken besproken zullen worden zijn onder andere: – subsidie beleid staatsbedrijven; – bananenindustrie FAI, integraal plan sociaal zekerheidsstelsel; – evaluatie huur overheidsgebouwen; – rechtspositie minsteriele plan-unit en het beurzenbeleid van de regering.”