VP Adhin: “Helpen om besmettingen te vertragen”

VP Adhin: “Helpen om besmettingen te vertragen”

03-06-2020
”Sinds maart 2020 is steeds aangegeven dat het gezondheidssysteem van Suriname een uitbraak van COVID-19 niet aankan. De realiteit wil dat ons land zich momenteel middenin een uitbraak bevinden. Het is nu aan ons allen gelegen om tenminste te helpen om de besmettingen te vertragen”, aldus vice president Michael Ashwin Adhin tijdens zijn toespraak over de recent getroffen COVID 19 maatregelen door de overheid.

De regering heeft besloten om vanaf morgenmiddag, 4 juni, om 18.00 uur ‘s avonds tot vrijdag 12 juni om 6 uur in de ochtend een totale lockdown toe te passen over geheel Suriname.  In twee dagen tijd is er een verdubbeling te merken van 23 positief geteste COVID-19 gevallen naar 54. Volgens de VP zullen er de komende periode nog meer mensen ziek worden. De gezondheid- en veiligheidsdiensten moeten de ruimte krijgen om hun werk te doen en zo verdere verspreiding helpen tegengaan.

Gisteren, 2 juni, is met de crisis commissie in DNA vergaderd. Daarbij is er door coalitie en oppositie één gezamenlijk standpunt ingenomen; namelijk om alles te doen om grootschalig leed te voorkomen. Helaas is er onvolledige informatie naar buiten gebracht, waardoor een verkeerd beeld is ontstaan.

Op dit moment hebben wij rust nodig, zei de vice president in zijn toespraak.

De regering heeft de volgende maatregelen getroffen:

  • Iedereen blijft thuis;
  • Auto’s mogen maximaal 2 inzittenden hebben. Taxi’s mogen maximaal 2 passagiers vervoeren.
  • Samenscholingen blijven gesteld op maximaal 5 personen;
  • Alle niet-essentiële ondernemingen zullen moeten sluiten;
  • Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme geeft de richtlijnen voor de ondernemingen die wel open zijn.

Supermarkten, kleine groentenstands, bakkerijen, slagerijen, afhaalservices van restaurants, apotheken en benzinestations zullen open blijven tussen 8:00 uur ’s ochtends en 5 uur in de middag. Hamsteren is niet nodig.