VP werkt aan officiële status kleinschalige goudwinning

𝗩𝗣 𝘄𝗲𝗿𝗸𝘁 𝗮𝗮𝗻 𝗼𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲ฬˆ𝗹𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁𝘂𝘀 𝗸𝗹𝗲𝗶𝗻𝘀𝗰𝗵𝗮𝗹𝗶𝗴𝗲 𝗴𝗼𝘂𝗱𝘄𝗶𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴

19-11-2020
๐—ฉ๐—ฃ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ผ๐—ณ๐—ณ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฒฬˆ๐—น๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ฎ๐˜๐˜‚๐˜€ ๐—ธ๐—น๐—ฒ๐—ถ๐—ป๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐—ด๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐˜„๐—ถ๐—ป๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด
De Vice - President Ronnie Brunswijk wijdde tijdens de begrotingsbehandeling 2020 in de Nationale Assemblee uit over de kleinschalige goudsector. De groep werkers uit deze sector bestaat momenteel uit 15.000 tot 20.000 kleine mijnbouwers. Deze mijnbouwwerkers hebben elk een gemiddeld huishouden van minimaal 4 personen hebben te onderhouden. De regering is reeds enkele maanden bezig met het ordenen van deze sector. Een van de actie punten als gevolg van deze ordening is de registratie van de porknokkers. Deze zullen door de commissie ordening kleinschalige goudsector worden geregistreerd via de concessiehouder.
Met de huidige ordening zal de aanpak van de kleinschalige goudsector aangepast worden. Zo zal de geregistreerde porknokker zal royaltyโ€™s moeten afdragen, overeenkomstig de Mijnbouw wet. Deze royaltyยดs zullen bijdragen aan het inkomen van de staat. Dit project moet binnen 3 tot 6 maanden resultaten op te leveren. Verder zullen de porknokkers ook getraind worden. De training zal worden gedaan door medewerkers van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het mijnbouw bedrijf Grassalco. Met de trainingen zal de groep porknokkers bijgebracht worden hoe alternatieve middelen te gebruiken bij het winnen van goud. Hierdoor kan ook deze groep op een milieu vriendelijkere manier bezig zijn. Het uiteindelijk doel is te komen tot een resultaat overeenkomstig het Minamata verdrag. Het streven in dit verdrag is het kwikgebruik tot nul te reduceren. In dit traject zullen andere substanties die schade vormen voor het milieu en de volksgezondheid worden verboden.