WAARNEMEND PRESIDENT BRUNSWIJK:" SURINAME DE KLEINE VERENIGDE NATIES".

Viering 130 jaar Javaanse Immigratie en dag der Inheemsen

10-08-2020

Dit weekend heeft Z.E. Ronnie Brunswijk voor de eerste maal waargenomen als President van de Republiek Suriname.  Gedurende deze periode heeft de waarnemend President onder andere een een toespraak gehouden tijdens de viering van 130 jaar javaanse immigratie in Suriname. Tijdens deze toespraak vergeleek de waarnemend President Suriname met een miniatuur versie van de Verenigde Naties.  Dit vanwege de vele culturen die Suriname rijk is en de saamhorigheid waarin ze met elkaar leven. Volgens de Vice-President is elk van deze culturen een onlosmakelijk deel van Suriname. Hij benadrukte in zijn toespraak verder dat ook de nazaten van de javaanse immigranten mede gewerkt hebben aan de ontwikkeling van ons land. En dat zij hier trots op mogen zijn.

Behalve de vertegenwoordiging tijdens de herdenking van de javaanse immigratie was de waarnemend President ook aanwezig bij de viering van de dag der Inheemsen op 9 augustus. De viering van deze dag moest vanwege de Covic-19 maatregelen aangepast plaatsvinden. Bij de viering waren behalve de waarnemend President ook aanwezig  de ministers van Transport Communicatie & Toerisme(TCT) , Albert Jubithana en de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport Gracia Emanuel.  Aan de start van het geheel sprak de waarnemend President de aanwezigen toe. Hij gaf aan dat onze Inheemse broeders en zusters jaren lang strijd hebben geleverd voor daadwerkelijke bevrijding. Een van de rechten waarvoor deze groep nog steeds vecht zijn de grondenrechten. De waarnemend President gaf de garantie dat de huidige regering er alles aan zal doen om binnen niet al te lange tijd  het grondenrechten vraagstuk  van de Inheemse en tribale wettelijk op te lossen.  Ook het wettelijk erkennen van de Inheemsen als eerste bewoners van Suriname wordt een feit.

De periode van waarneming werd afgesloten met de terugkomst van President Santokhi in de vooravond van 9 augustus. De Vice-President vond het een eer om in deze periode waar te nemen als President van de Republiek van Suriname. Na de overdracht volgde er een persconferentie waarbij President Santhoki een uiteenzetting gaf over zijn bezoek aan buurland Guyana.