Commewijne binnenkort verzekerd van optimale drinkwatervoorziening

Commewijne binnenkort verzekerd van optimale drinkwatervoorziening

06-03-2021
Commewijne binnenkort verzekerd van optimale drinkwatervoorziening
 
Op La Liberté, in het district Commewijne is gestart met het storten van een platform ten behoeve van de nieuwe drinkwaterinstallatie in dit gebied. Deze drinkwaterinstallatie met een productiecapaciteit van 500 m3 per uur zal gebruik maken van de oppervlakte water uit de Surinamerivier. Hierbij wordt ook een waterzuiveringsinstallatie aangelegd. Na de oplevering zal de drinkwatervoorziening in het district Commewijne aanzienlijk worden verbeterd.
 
Bij de openingsplechtigheid op zaterdag 6 maart hebben de districtscommissaris, verschillende DNA-leden, ministers, de Vice-President en de President van Suriname de regering vertegenwoordigd.  Directeur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM), Kenneth Oosterling, zegt dat er voortvarend wordt gewerkt om dit project zo spoedig mogelijk op te leveren. Het was de bedoeling dat dit project eind 2021 zou worden opgeleverd, maar het kan reeds binnen 6 maanden een feit zijn. Oosterling bracht een speciale dank uit aan de regering die de volledige ondersteuning biedt bij de vorderingen van dit project. 
Vice- President Ronnie Brunswijk zegt dat er vanaf het aantreden van regering Santhoki- Brunswijk een prioriteitenlijst is opgesteld. Drinkwatervoorziening staat als prioriteit nummer 1. De VP geeft aan enorm blij te zullen zijn wanneer de dag aanbreekt dat de kraan in dit gebied wordt opengedraaid en er stromend water uit de kraan komt. Echter moest daarvoor eerst een aanvang worden gemaakt. Hij zegt daarom blij te zijn met het startsein en zal persoonlijk ervoor zorg dragen dat dit project voortvarend wordt uitgevoerd en binnen de vastgestelde tijd opgeleverd. 
President Chandrikapersad Santhoki benadrukte het belang van schoon en veilig drinkwater. Daarom staat dit als eerste op de prioriteitenlijst van de regering en ook gezien doel nummer 6 van de Sustainable Development Goals, clean and sustainable water. De president gaf verder aan dat er elke week in alle districten projecten worden uitgevoerd die uit eigen besparingen worden gefinancierd. Voor dit jaar zullen er 25 projecten worden uitgevoerd. 
Het opzetten van de zuiveringsinstallatie te La Liberté kan ruim 10.000 huishoudens voorzien van schoon drinkwater. Vele gebieden in het district Commewijne kunnen hierdoor optimaal voorzien worden van drinkwater.