Eerste Paal geheid voor permanente elektriciteit Alfondsdorp

Eerste Paal geheid voor permanente elektriciteit Alfondsdorp

19-06-2021
Eerste Paal geheid voor permanente elektriciteit Alfondsdorp
Middels het heien van de eerste paal voor elektriciteitsgeleiding, heeft Vice-President Ronnie Brunswijk het startsein gegeven voor het beschikbaar stellen van elektriciteit in het inheems dorp, Alfonsdorp langs de Oost-West Verbinding. Dit heugelijk feit vond plaats op vrijdag 28 juni 2021. In opdracht van regering Santhoki-Brunswijk is de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) bezig een elektriciteitsnetwerk op te zetten in dit gebied . De EBS streeft ernaar om binnen twee maanden het dorp van elektriciteit te voorzien. De dorpsbewoners zijn geïnstrueerd in de tussentijd hun woningen van de vereiste randvoorwaarden voor stroomaansluiting te voorzien. De VP zei dat hiermee een lang gekoesterde wens van velen uiteindelijk in vervulling gaat. Hij is blij om als ‘sei pasi boi’ (bewoner langs de weg) nu vanaf de functie van Vice-President, de problemen van ‘sei pasi’ bewoners te helpen oplossen. “Ontwikkeling begint met goede elektriciteit. De kinderen van de omgeving zullen voortaan licht hebben in de vroege ochtend om zich voor te bereiden om naar school te gaan.” VP Brunswijk zei zich ervan bewust te zijn dat de bewoners door vele loze beloften in het verleden eraan twijfelende als dit project zou worden gerealiseerd. “Maar ik zegt u dat ik zelf een wakend oog zal hebben bij dit project. Want anders dan voorheen zijn nu personen afkomstig uit jullie woonomgeving in de gelegenheid om te controleren dat de gedane beloften worden waargemaakt”.
Kapitein Margriet Biswane van Alfonsdorp heeft namens de bewoners haar erkentelijkheid uitgesproken voor het omzien naar de armen door regering Santhoki-Brunswijk, dwars door de crisis heen. Zij ziet aankomen dat er meer wooncentra’s met de nodige faciliteiten zullen oprijzen langs de Oost-West Verbinding. Ook voorziet ze een vermindering van urbanisatie. De kapitein memoreerde alle overledenen die reikhalzend hebben uitgekeken naar deze ontwikkeling.
Parlementariër van Marowijne, Genevievre Jordan, keek terug naar de tijd toen kinderen van Alfonsdorp samen met haar onderwijs volgenden en ondanks alles hun best deden. Ze heeft die kinderen vandaag iets zien worden in de maatschappij. Ze deed op de VP een beroep om een sportfaciliteit voor de jongeren in Alfonsdorp en omgeving te helpen opzetten
Thelma Douglas-Pinas, directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, riep de bewoners op zich verder te ontwikkelen en bedrijven op te zetten nu er elektriciteit is. “Haal jezelf uit de achterstand”, was haar oproep.
Cynthia Pinas, secretaris van het districtscommissariaat Marowijne Noord-Oost riep op om gloeilampen niet zomaar te laten branden, omdat de stroom niet gratis zal zijn. Regeringen op regeringen hebben beloften gedaan, maar het is de regering Santhoki-Brunswijk wel gelukt de droom van de bewoners waar te maken.