Personeel Kustwacht naar Wnd President Brunswijk

Personeel Kustwacht naar Wnd President Brunswijk

03-12-2021
Personeel Kustwacht naar Wnd. President Brunswijk

Waarnemend (Wnd.) President Ronnie Brunswijk trad op als bemiddelaar in een geschil tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) en de Algemene Bond van Personeel bij Binnenlandse Zaken (ABP Biza). Werknemers van de Kustwacht, die zich recentelijk hebben aangesloten bij de ABP Biza, hebben op woensdag 1 december 2021 aangeklopt bij de Wnd. President, Ronnie Brunswijk en hem een petitie overhandigd.

Deze werd voorgelezen door Alisa Grant, voorzitter van de ABP-Biza. De Kustwachters hebben naar zeggen eerder zonder succes gepraat met de leiding van de Kustwacht over gerezen problemen, zoals salariƫring, ziektekostenverzekering, risico-, veiligheid-, voeding- en toelagen horende bij het werken op zee. Verder onderzoekt de werknemersbond de gronden van de directie om de kustwachters aan te manen bepaalde werkspullen die zij vanwege het werk in bruikleen hebben, in te leveren.

De werknemers voeren vanaf 25 november 2021 acties. Ze willen het werk niet hervatten zonder een oplossing te hebben gevonden voor hun problemen. Hun wens is het hebben van een gesprek met de directie van de Kustwacht om te komen tot een oplossing.
Wnd. President Brunswijk heeft de groep aangehoord en Biza-minister, Bronto Somohardjo, telefonisch gesproken over de situatie. Op 2 december zal de Wnd. President met partijen praten om tot een bevredigende oplossing te geraken.