VP Brunswijk: Ik denk niet in hokjes

VP Brunswijk: Ik denk niet in hokjes

26-10-2021
De dag begon met slagwerk van de Apintie drum, culturu begi en het zingen van het volkslied. Het was zaterdag 23 oktober 2021, herdenking van de wrede executie van M'ma Seri en de vrijheidsstrijders, de sisa's Flora en Seri, 278 jaar geleden. Plechtig werd een bloemenhulde gebracht bij het monument van M'ma Seri en de vrijheidsstrijders te Sinabo, in het district Commewijne.
Vice-President Ronnie Brunswijk maakte gebruik van deze wandeling door het slavenverleden om het belang van samenbundeling, ter ontwikkeling van ons land, te benadrukken. Het gaat om elke Surinamer, of het nu Inheemsen, nakomelingen van de tot slaaf gemaakten of nakomelingen van contractarbeiders zijn. ''Ik denk niet in hokjes'. ''Mijn vertrekpunt is de Surinaamse Natie en als zodanig richt ik mij op de ontwikkeling en vooruitgang van de totale Surinaamse gemeenschap, aldus woorden van de VP. Hij pleite verder voor een sterke eenheid onder de Afro Surinamers die door hun slavengeschiedenis enorm verdeeld zijn met als gevolg een achterstand op sociaaleconomisch, maatschappelijk en cultureel gebied.
De Federatie fu African Srananman, met als voorzitter Iwan Wijngaarde, die de herdenking organiseerde, zet zich in voor het belichten van de Afro Surinaamse geschiedenis vanuit een Surinaamse perspectief. Van de Federatie kreeg Vice-President Brunswijk een fotolijst met de Surinaamse kaart en een puwema op geschreven door Celestrine Raalte, in verband met 25 jaar van de Federatie.
De puwema raakte de VP diep en hij citeerde als volg;
Mi besroyti, fu bribi tranga na ini a wroko makandra nanga alla Blaka Brada nanga Sisa; hij voegde eraan toe, ''so srefi nanga ala foto Negre, Hindoestani, Japanesi, Snesi, Ingi, nanga ala ding mooi bromtjie fu wi switi Sranan".