Steun Fransen voor ontwikkeling Lawagebied

Steun Fransen voor ontwikkeling Lawagebied

07-06-2022

Steun Fransen voor ontwikkeling Lawagebied

Frankrijk zal Suriname actiever helpen met de ontwikkeling van het Lawagebied. De samenwerkingsgebieden zijn onder andere de aanpak van wateroverlast, milieuvervuiling, gezondheidszorg, burgerregistratie, justitie en criminaliteit als ook de agrarische ontwikkeling. Dit is op dinsdag 7 juni 2022 naar voren gekomen tijdens een bespreking op het kabinet van de Vice President (VP). Namens Suriname namen deel de VP Ronnie Brunswijk, minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport en de districtscommissarissen (DC) van Sipaliwini.

De Franse delegatie stond onder leiding van Tani Mirta, adviseur op het gebied van Samenwerkingsaangelegenheden. Deze bilaterale samenwerking tussen de beide landen moet in het Lawa gebied serieuze ontwikkelingen met zich teweeg brengen.

Verder zijn er tal van afzonderlijke onderwerpen, besproken waaronder de versoepeling van de visa bij het reizen, en werd er aan de VP mandaat gevraagd voor het uitvoeren van projecten.
Afgesproken is dat de DC van Tapanahony , Henk Deel, een brief met alle behoeften en wensen voor de ontwikkeling van dat gebied zal opstellen.

De Fransen hebben gevraagd naar een contact persoon die de zaken vooraf kan regelen en afstemmen met het kabinet van de VP.
Tenslotte zal de VP de brief concipiƫren en meesturen met Tani Mirta naar de Frans Guyanese regering.